IV Kongres Samorządów Uczniowskich

20 Marca 2023

Dnia 17 marca 2023 r. w Hotelu Basztowym odbył się IV Kongres Samorządów Uczniowskich. Organizatorem wydarzenia był Urząd Miejski w Sandomierzu, Młodzieżowa Rada Miasta Sandomierza oraz Fundacja Polemika.

Tematem spotkania było wypracowanie strategii rozwoju młodzieży, angażowanie się w działalność kulturową miasta oraz działanie na rozwój społeczeństwa poprzez wolontariat.

Młodzi przedsiębiorcy dzielili się swoimi doświadczeniami oraz pomysłami na kształtowanie przyszłości poprzez innowacyjne podejścia do edukacji i rozwoju osobistego. W dyskusjach poruszano kwestie takie jak przedsiębiorczość edukacyjna, dostęp do nowoczesnych technologii oraz budowanie umiejętności miękkich, niezbędnych w dzisiejszym świecie. Skoncentrowano się także na roli wolontariatu w społeczeństwie i na tym, jak młodzi przedsiębiorcy mogą być kluczowym czynnikiem pozytywnej transformacji. Sporo uwagi poświęcono projektom społecznym prowadzonym przez firmy, które nie tylko przynoszą korzyści finansowe, ale także angażują młodzież w działalność społeczną. Kongres skłonił uczestników do refleksji nad tym, w jaki sposób ich przedsiębiorcze umiejętności mogą służyć społeczności i przyczynić się do budowania lepszego świata.

Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach realizacji zadania “Młodzi Też Potrafią” realizowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Młodzieżowy na lata 2022-2033.